személyre szabott életirodalom
CsaláDili

10 dolog amiért szeretek listát írni

 1. lista6Jó okot ad az írásra

  Mivel imádok írni, és már maga a kézmozgás is megnyugtat, jó, ha van mit írni. A betűk
  ismerős formája, magabiztos lendülete mindig simogatja meggyötört idegeimet.

 2. Jó ok arra, hogy tiszta lapot adjak magamnak

  Igen, tudom, hogy azzal, hogy előkapok egy fehér, vagy épp minden papírt, még nem kapok feloldozást az összes bűnöm alól. De talán pont ezért jó érzés, hogy én magamnak mindig adhatok egy új lehetőséget, egy hibátlan, tökéletes lap formájában, ami egy eszköze a szervezettebb életemnek. Lehet, hogy kevesebbet is fogok hibázni?…. Ki tudja…

 3. lista1Minden álmom megvalósulásához tud az első cselekedhető lépés lenni

  A papír mindent elbír. Szóval miért is ne írhatnám rá, úgy teljes valójában, hogy mit is szeretnék? Hát ráírom. Pontokba szedve, logikus egymásutániságban. Minél pontosabbra sikerül, annál megvalósíthatóbbnak tűnik. Annál konkrétabb, annál valódibb, és annál jobban az enyém. Volt, már hogy a lista készülése közben rájöttem, hogy nem is az a fő cél, amit az elején gondoltam. Kalandos utazás.

 4. A lista készítése közben, gondosan végigjárhatok bármilyen témát.

  Új ismeretek, új nézőpontok, új támpontok. Csomó tévhit megdőlése, és tényfeltárás. Bizony, még egy bevásárló lista készítése közben is kerülhet felszínre bármi meglepő. Akár egy mélyen lapuló kiló lencse formájában.

 5. Minden “spanyolviaszt” elég egyszer feltalálni.

  Rendszeresen elfelejtem, hogy milyen ajándékot találtam ki valakinek, ami tökéletesen stimmelt volna az alkalomhoz, lehetőségeimhez. Elfelejtem a heti menü szerdai elemét. Valahogy ez a mumus nap. Gergő elfelejti az egyik dolgot megvenni. Kimarad valami az útitáskából. Na de ha van lista, akkor jobb a helyzet. Egy hiányzó pipa, vagy át nem húzott elem szinte világít a papírunkon.

 6. lista2Amit leírok valahova, az már akkor is jobban a fejemben marad, ha soha többet nem nézek rá a papírra.

  A régi “készítsz puskát, de ne használd” elv. Mert igen, ha a tananyagra annyi figyelmet fordítottál, hogy egy puskát jól összeállítottál, akkor már van annyi rálátásod az anyagra, hogy görbülni fog az a jegy. Oké, ez nem mindig igaz, de jól hangzik. A listáknál, naptárvezetésnél pedig tényleg igaz.”Mi is volt a papír sarkán kékkel írva, amit még tegnap firkantottam oda, mikor indultam ki fáért? Jaaa, hát persze, a gyufa!” Velem ez gyakran megesik.

 7. Könnyebben delegálható egy-egy feladat, vagy feladat rész

  Ennek két oka van, sőt több is. Egyrészt ha te tudod mit akarsz, akkor tudod ezt másnak is elmondani. Másrészt, a leírt lista vélhetően már lesz annyira áttekinthető, hogy más is megértse egy kis magyarázattal. A lista alapján, főleg ha az pontosan van megírva egy férfi is könnyedén bevásárol. Ha valami hiba mégis becsúszik a rendszerbe, akkor megfigyelhető, hogy a lista információnak megfelel a vásárolt termék, csak egy számunkra evidens információ a végrehajtó személynek nem volt az.

 8. Mire a lista elkészül, biztosan találok benne egy olyan pontot, ami egy újabb cselekedhető lépése egy lehetetlennek tűnő álomnak.

  Legyen szó házépítésről, álom utazásról, új munkahelyről, családi helyzet kezelésről, egy pontos lista garantáltan új színre festi a lehetőségeinket. Minden nagy táv lépésenként tehető csak meg. És ha csak egyet léphetünk, már az is közelebb visz bennünket a célhoz, és szebbé teheti a jelenünket is.

 9. lista5Nyomon követhető, hogy csináltam valamit.

  Vannak napok, amikor az az érzésem, nem csináltam semmit. Aztán este ránézek a napi jegyzeteimre, és be kell lássam, hogy annak dacára, hogy nem csináltam meg MINDENT, amit elterveztem, rengeteg dolgot pipálhattam ki, és rengeteg új dolog került a listára, amikkel reggel még nem számolhattam.

 10. Ha nem fecnkikre írom, még vissza is kereshető.

  Mindegy, hogy mire írjuk a listát, nem ezen fog múlni, hogy jó-e. A cél határozza meg, hogy jó e egy szemétből kibányászott tenyérnyi fehér felület, vagy a legszebb füzetünkben kap a téma egy díszes oldalt. Ami miatt én igyekszem rendszerben vezetni a listáim 90%-át, hogy újra tudjam használni az egyszer már működő folyamatokat, és esetleg a tapasztalatok mentén javítani tudjak a hatékonyságukon.

2016. 11. 16. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.