személyre szabott életirodalom
AlkottHon

A legolcsóbb mosás

Nálunk a gyerekek kesvenc őszi elfoglaltsága a gesztenye szedés. Néha még a szemerkélő eső sem tántorítja el őket. De mire is használhatjuk?

Első körben persze érdemes gesztenye állatkákat csinálni, arra fogékony gyerekekkel, de az enyémek nem ilyenek. Ők boxzsák elven kard-dobozt töltöttek meg, majd püföltek apró darabokra a fakardokkal, botokkal. Órákon keresztül szótakoztak remekül, hangos volt, de békés. Majd utána megint lehetett gesztenyét szedni, csak már a szalma közül, papírcafatokkal együtt, de annyi baj legyen. A lényeg ugyanis mit sem változott. A gesztenye egy igazi kincs.

Remek fűtőanyag, persze ahhoz tényleg rengeteg kellene, de ez is egy opció.

Azonban solkal fontosabb a mosó képessége. Mi az első adagot most szárítjuk már a kályhán, amiben ugyan csak ritkán ég még tűz, de ma reggel épp igen. Apránként majd megpucolom, és a husát apróra töröm. Innentől pont úgy használható, mint a mosódió. Csak épp itthon gyűjthető, korlátlan mennyiségben. Persze a tárolás meg a pucolás is macera, de ne akarjink egy évre valót készíteni azonnal. Csak amennyit jólesik. Egy próbát megér.

Én szeretnék most egy nagyobb kupacot kiszárítani és aprábként pucolgatni. Mennyei illata van a benne mosott ruhának.

2017. 09. 20. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.