személyre szabott életirodalom
CsaláDili

A levelezés

Mióta a nagy fiam sulis, megtanultam nyomtatott nagy betűkkel írni. Első sorban azért kezdtem el, hogy el tudja olvasni amit írok. A vártnál már ez nagyobb kihívás volt. Az csak a kisebb gond volt, hogy nekem nem tetszett az írás képem, de Olivér sem tudta elolvasni. Igazi kihívássá vált végül, hogy megtanuljak szépen és olvashatóan írni nyomtatott nagy betűkkel. Ezt azóta teljesítettnek tekintem.
Igen ám, de jött új kihívás, most vettem csak észre.
Vacsora után Olivér súgni akart valamit. Hát be kell valljam sem a fülembe áramló nedves levegőre nem vágytam, sem a kockázatra, hogy belenyihog a fülembe. Mondtam, hogy mondja hangosan. Nagyon nem akarta. Ekkor jutott eszembe, hogy azt javaslom neki, hogy írja le. Kicsit vonakodva, de neki állt. Írt. Megkaptam. Fektetve tartotta az A4-es lapot, de sűrűn sorakoztak betűi a bal felső sarokban. Csupa nagy betű. Emiatt aggodalom fogott el, mert idén már a kicsiket tanulták, ő meg nem azt használja. Ezen gondolatok közben megválaszoltam a levelet. Olvasott, majd hosszan agyalt a feleleten, végül feszülten írásba fogott. Tivadar eközben, lelkesen megosztotta, hogyan is játszottak a lepotyogott szilvákkal a táborban. Ragyogott a szeme. Tivadaré mindig ragyog, és milyen jól esett lubickolni benne. Ezalatt Olivér írt. Dolgozott nagyon. Egyszer csak megérkezett a levél. Az üzenet is és a betű sor is tömény, de érthető. Belekezdtem a válaszba, és hirtelen bevillant: Kisbetűkkel írom a válaszokat! Egy másodperccel később a kezem görcsösen kapaszkodik a ceruzába, valami biztos mozdulatot remélve. Nem volt ismerős ív. Semmi ritmus, amitől az írás kellemes. Egek, hogy ez milyen nehéz.
Olivér szeme gond nélkül siklik a betűimen, és már neki is áll a válasznak. Sose hittem, hogy boldogságot jelent az anyai szívnek amikor a gyermeke először húz át könnyeden egy teljes szót. Nagyon vártam, hogy ezt kudarc nélkül meg tudja tenni. Sikerült. Micsoda levelezés. Micsoda kaland! Együtt tanulok írni a fiammal. Levelezek a fiammal.

2017. 07. 20. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.