személyre szabott életirodalom
Egyéb

Aszalt kenyér??

A napokban egyre többet használjuk újra az aszalót. Engem szakmai és személyes múlt is köt ehhez a kis masinához, beigli, zserbó is készült benne, és természetesen kenyér is

A sütemények receptjét adventre tartogatom, de a kenyeret addig próbáljátok ki, a receptje pedig ezzel a poszttal közkinccsé válik.

Összetevők:

  • 2 csésze lenmag
  • 1 csésze tökmag
  • 3db alma
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 ek só
  • Az olajos magokat aprító gépben megnyitjuk. Ez azt jelenti, hogy nem kell liszt finomságú örleményt kapni, a cél az, hogy a magok ne egészben legyenek, mert úgy az emésztőrendszer nehezen, vagy egytáltalán nem fér hozzá a jótékony anyagokhoz. A tökmag persze szétrágható, de ahhoz is gondos, figyelemre van szükség, a lenmagot viszont szinte lehetetlen fogainkkal “megtörni”.

Az almát és a hagymát leturmixoljuk a sóval együtt. Lehet, hogy a gépnek egy kis víz segít az aprítámegkezdésében, de bánjunk nagy körtekintéssel vele.

A megtört magokra öntsük rá apránként a gyümölcsös masszát. Alma méretétől, és a hozzáadott víztől függően, lehet hogy nem fog mind kelleni. A cél, hogy összeálljon a massza, és egy deszkán hosszúká veknit formázhassunk belőle. Engedjük egy kicsit szikkadni, mert könnyebb lesz szeletelni, ha a lenmag kocsonyás anyaga elkezd dolgozni.

Maximum 1 cm széles szeletekre vágva tegyük aszalóba, és 4 óra múlva már fogyasztható is.

Tekintsétek ezt alapreceptnek, variációkat pedig természetesen hozok még, igénytől függően, de próbálkozzatok bátran Ti is. A magok legalább egyharmada legyen lenmag, az almát is érdemes rutinszerzésig á l landó elemnek tekinteni, de határ a csillagos ég!

Készítsétek el, és várom a tapasztalatokat, kérdéseket, élményeket.

2017. 10. 14. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.