személyre szabott életirodalom
CsaláDili

Egy név születése

Épp három hetes kislányom ciczik az ölemben, amikor ezeket a sorokat írom. Fogantatásától kezdve misztériumok övezk az Ő érkezésését, és azt érzem, ennek egyik csúcspontja az, ahogyan a nevére rátaláltunk.

A terhesség során keveset beszélgettünk a névről. Anyit tudtunk, vagyis tudtam én, hogy Gergőnek nagyon tetszik a Júlia név, aminél nekem a legnagyobb problémám a becézésével volt, annak pedig kis esélyét láttam, hogy mindenki Júliának szólítsa. Az egész nyarunk, és az én világom pedig a gyógynövények bűvkörében telt, így a Kamilla, Zsálya, Rózsa nevek hármasában bolyongtam, de nem találtam egyiket sem igazinak. Johanna rengeteget mondogatta a Virág nevet, ami őszinte sajnálatomra nekem egyáltalán nem tetszett, épp úgy, ahogy Gyöngyvirág és a Hóvirág sem. Valahogy nem éreztem a világunkba illőnek. A legerősebb szempontnak Gergő azon vágya bizonyult, hogy majd akkokr keressük meg a nevét, ha megszületett. Oly annyira, hogy végül ez az út is valósult meg.

Szeptember 9-én született, egy vasárnapi estén. Másnap érkeztek a nagyik, sűrű és gazdag nap volt. Mindenki a neve felől érdeklődőtt, és mi sorra csak időt kértünk, hogy leülhessünk ezt a dolgot megbeszélni, átgondolni. Igazán hálás vagyok nekik, mert elfogadó tekinteket kaptunk válaaszul. (Szegény családunk már hozzá van edzve az extrém dolgainkhoz. Ez már csak hab volt a tortán. )

Hétfő este 10 körül jutottunk oda, hogy erről beszélgetésbe fogtunk. A Júlia nevet elvetettük, és én bedobtam annyi szempontot a kalapba, mint kiinduló pont, hogy virág nevet szertnék. Gergő viccesen rávágta, hogy akkor legyen Margaréta (amolyan, ez tuti nem lesz opció gyanánt). Nekem erre az volt a reflexem vigyorogva , hogy gyógynövény legyen. Mire kimondtam, valahogy mégis máshogy csengett a lelkemben ez a név.

Eszembe jutott, egy hajnali, félálomban megélt élmény. A szülés utáni éjjelen Apai nagymamámmal álmondtam. Már pirkadt, mikor szoptattam a kislányt, és azon merengtem, milyen kár, hogy nem tetszik a Margit név, pedig valahogy nagyon hív most. Persze hamar elnyomott az álom, és elillant a gondolat, és csak a Margaréta név hallatán került elő újra a felszínre lelkemből. Már beszélgettük is, hogy Grétának becézve is csodás, és igazán szép a csengése. Mikor egy név a becézés szűrőn átmegy, jön a jelentés, történet, származás. Kérdésköre. Rákerestem tehát, mit is lehet tudni eről a névről.

Egyrészt a jelentése legnyűgözött, mártészt megragadta a figyelmemet, a margitvirág említése, ami egy fantasztikus gyógynövény, és a terhességem során többször próbáltuk beszerezni, mert Bernárd Ilona javasolta nekem, aki számomra igazán hiteles szakember. Már kerestem is, hogy a Margitvirág név benne van-e az utónévkönyvben. Naná, hogy nem volt. Abban maradtunk, hogy alszunk egyet a névre, ha, reggel is tetszik, tovább gondoljuk a lehetőségeket.

Reggel is tetszetett e név mindkettőnknek, és már kerestem is az utónév engedélyezéséhez szükséges utat, és legrosszabb esetre pedig a Margit Virág kettős utónév lehetőségét taratogattuk. Kitöltöttem a formanyomtaványt, el is küldtem. Már csak az volt hátra, hogy a családnak megmondjuk a nagy hírt. Reméltem, hogy Hanka örülni fog, hogy belekerült a Virág név is, és hogy apukám szívét is megdobogtatja, hogy anyukája nagy hatással volt a névválasztásra.

Természetesen mindenkit meglepett a választás, kérdezték van-e ilyen név egyáltalán, és belekezdhettem a hosszú magyarázatba, de nem bánom, így utólag végképp nem. A gyerekeknek telefonon mondtuk meg, nagyiéknál, kihangosítva. Ennek köszönhetően hallattam, amikor Johanna megmondta a nagyinak mi lesz a név. Csodálatosan csilingelt a hangjá, teljesen meghatott, és azonnal tudtam, hogy akármilyen bizonytalanságok is vannak még most bennem, tökéletes a választás. Mert volt azért bizonytalanság. Nekem is kellett szokni a nevet. Nem csak azért, mert egyáltalán nem létezett eddig ebben a formában, hanem azér is, mert a mi életünkben új. Eddig mindig tudam a nevet a pici születése előtt, és mire megérkezett, már hozzászoktunk, és sokaktól hallottuk. Most pedig már két napos volt a pici, mire először elhangzott a neve. Idegenül, üresen csengett saját számból mindig, da ahogy anyukám, vagy a gyerekek kimondták, mindig melegség öntöttel el a szívem. Tegnap telt le a a három hét a döntéstől. Egyre többet hangzik el a csepp lány neve, egy több érzelem és élmény kapcsolódik hozzá. A 21 nap letelte nem csak abban hozott fordulatot, hogy a lelkembe ivódott ez a név, hanem az is kiderült, hogy elfogadták a kérvényünket, és bekerüt az utónevek lisátjába kislányunk csodálatos neve. Egészen hihetetlen érzés.

2018. 10. 05. -

1 Comment

  1. Urgyán Tibor György

    Csodakisleány csodanévvel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.