személyre szabott életirodalom
Egyéb

A festés 10 szabálya

Első szabály

Soha ne szabályok mentén akarj festeni. Ötletek által inspirálódva, a belsői intuíciódat követve. Kevésbé szofisztikáltan megfogalmazva, ha látsz valamit, ami tetszik, amit valaki úgy csinál ahogy, akkor ne dobd kukába az összes felmerülő gondolatodat, csak azért, mert a “minta” ezt nem így csinálta.

 

Második szábály

Festés első célja ne az legyen, hogy csodálatosat alkoss, hanem hogy csodálatosan érezd magad festés közben. A többit hozza agykorlat. Gondolj életed első a betűjére az iskolapadban, és gondolj arra, ma hány különböző módon tudnád papírra vetni. Ha valamit csinálsz, lehetetlen, hogy ne fejlődj benne.

 

Festős délután Johannával

Harmadik szabály

Minden relatív! Ha valaki azt mondja a festményedre, hogy csodálatos, fogadd a bókot! Ha netán negatív kritikát mondanak, akkor gondolj a 2. szabályra. Ha neked nem tetszik, próbáld újra, vagy ne. Csak fess tovább!

Negyedik szabály

Festeni mindenki tud, feltéve, hogy akar. DE, ha nem akar, akkor ne akard meggyőzni az ellenkezőjéről. Tuti jobban tudja, inkább csak fess tovább!

 

Részlet a naptáramból

Ötödik szabály

Sose feledd! Minden kép tekinthető egyszerre csodának, és selejtnek. Még Picassonak is vannak kritikusai.

Hatodik szabály

Barátkozz össze a festékeddel. Persze akár újat is vehetsz, de hidd el, azzal is össze kell barátkozni. Kevergesd a színeket, nézd meg együtt az árnyalatokat, ismerd meg, és, hidd el, minden festék, minden paletta szerethető színpompává alakul. 

Hetedik szabály

Ne spórolj a papírral! Valójában a festékkel se, de arra még lehet akár figyelni is. De ha papírt nem használsz, akkor egyszerűen nem festesz. Minden képhez akkora papírt fogj, amekkorában elképzelted, sőt, akár még foghatsz mellé egy tervező papírt is, ahol vázlatot készítesz, meg színpróbákat festés közben. Szülinapi ajándék kérő válságban többé nem leszel. Ha valaki kérdezi mit szeretnél, csak mutasd meg neki a kedvenc akvarell papírtömbödet, és már útba is igazítottad.

 

Nyolcadik szabály 

Egy képen sosincs hiba, csak eltérés a tervtől. (Üzenet minden önkritikus alkotónak. Voltunk már kiállításon, ahol a szerző mellékelte, hogy Ő mit gondol a képről? Biztos, hogy nem tudna belekötni?)

Kilencedik szabály

Felejtsd el, amit rajz órán hallottál. Szabad vagy, tiéd a fehérség, hogy tele tedd színnel. Erről szól a festészet, az összes többi külső tényezők által szabott keret. Az életben kapunk eleget, de itt van nekünk a papír és a festék, és teremthetünk magunknak néhány perc határtalanságot! Vonalak kuszán, vagy épp formába állva. Te, jobban vagy utána!

Felső kép Olivér alkotása, alsó az enyém

Tizedik szabály

Minden kép különleges! Tartsd észben: Számodra mindenki más különleges, egyedül te vagy magától értetődő. Ez az alkotásaidra is pont így igaz!

 

2017. 03. 15. -

2 hozzászólás

 1. Réka

  “Ha valamit csinálsz, lehetetlen, hogy ne fejlődj benne.” Sajnos ez nem ilyen egyszerű, de azt gondolom, a fenti szabályokat betartva elég jó esély van rá 🙂
  Kicsit bővebben a tanulás és a teljesítmény összefüggéseiről (magyar felirattal):
  http://www.ted.com/talks/eduardo_briceno_how_to_get_better_at_the_things_you_care_about

  • Rossel Szilda

   Mindjárt megnézem a videót. De az önkontroll nekem mindig a leghatékonyabb tanárom volt eddig életem során, ami kikapcsolhatatlan, de lehet, hogy ez nem általános. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.