személyre szabott életirodalom
Egyéb

Granola (szilvás)

Annyira egyszerű, hogy alig tudom receptesíteni az elkészítését. Röviden, kerül bele minden földi jó: gyümölcsök, aszalva és frissen, olajos magok, fűszerek és csíráztatott gabona. Ezek tetszés szerint, szabadon, és végtelen kombinációban variálhatók.

A nálunk legutóbbi variációt a máktej iránti ellenállhatatlan vágyam alkotta meg. Ehhez leginkább, a szilva és az alma illik. Ennyi volt a kiindulási alap.

Hozzávalók:

1 csésze csíráztatott hajdina
1 csésze áztatott, szárított dió
1 csésze mandula
1 csésze aszalt szilva
1 csésze mazsola
2 alma
1/2 narancs (mert a gyerekek meghagyták)
vanília
fahéj

Elkészítés:

Első lépésként az olajos magokat durvára aprítom az “s” késes aprítóval. Ezt egy nagyobb keverő tálba öntöm. mehet bele a hajdina is. Ez után a megmosott mazsolát és aszalt szilvát tettem az aprítóba, az almával és a naranccsal. Ezeket szinte pépesre aprítom, de nem baj, ha marad pár falatnyi darabka. Ha szeretnénk fanyarabbra csinálni, akkor mehet bele citrom is, nálam most az alma eleve elég savanyú volt, és a naranccsal pont jónak ítéltem az ízharmóniát. A massza mehet a megőrölt magokra, és keverjük össze alaposan, hogy egyenletesen elkeveredjenek az alapanyagok. Nekem van aszalóm, ami szinte teljes nyers étrend mellett hatalmas kincs, de nehogy valakit megállítson a hiánya. Ha a sütőt 100 fokra állítjátok, egy minél nagyobb alapterületű tepsit béleljetek ki sütőpapírral, és terítsétek ki a keverés után kapott trutyit. 4 óra kb mire itt kiaszalódik, de inkább a saját tapasztalatotokban bízzatok. Fél óránként kavarjátok át, és látni fogjátok, hogy száraz, vagy sem. Ha azonnal eszitek, nem baj, ha még nem egészen száraz, de tárolás és eltarthatóság szempontjából fontos, hogy minimálisra csökkentsük a nedvesség tartalmat. Én ezt is, mint minden mást, befőttes üvegben tárolok.

Lehet, hogy így a recept után sem egyértelmű, mi is az a granola, ne haragudjatok, hogy nem ezzel kezdtem. Ez a müzli egy nyers vegán formája. Persze tehettek bele mézet, csokoládét, és akkor máris nyers fúzióról beszélünk, ami személyes kedvenc területem. Ezen az elven fogyaszthatjátok tehéntejjel, mint a gyerekeim, de készíthettek hozzá friss magtejet is, ami szintén pofon egyszerű dolog, de erről majd egy következő posztban. Addig is készítsétek el a ti kedvenc granolátokat!

2018. 03. 05. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.