személyre szabott életirodalom
AlkottHon

Illatos füstök- az út

Öt éve élünk a jurtánkban, és öt éve tudom pontosan, hogy az égő anyagoknak egytől egyig jellegzetes illatuk van. Persze ez senkinek nem újdonság, bennem mégis valahol itt gyökerezik a füstölők világának kiismerése utáni vágy.

A füstölés ábécéje című könyv is a birtokomban van két éve, és amikor megvettem, azonnal a füstölők készítése részhez lapoztam, mert az illatok varázslatos erejét már akkor is ismertem, használtam, élveztem, de az a különleges élmény, ami egy füstölő meggyújtása, elégése ad, tejesen más élmény, mint bármilyen párologtatás, vagy illóolaj cseppentés. Nem lehet lecserélni egyiket a másikra. A könyv lehangolóan furcsa alapanyagokat sorakoztatott fel, és még furcsább elkészítési utat. Bekerült egy doboz aljába, ahonnan pár hete bányásztam elő.

 

 

Évek óta szúnyogriasztó spirált használunk a nyári esték békéjének óvására. Elfogyott, és én nem akartam vásárolni újat. Meg szerettem volna lovagolni ezt a motivációt, hogy végre tényleg megalkossam a saját füstölőmet. Csodák csodájára megtaláltam a könyvet első kereső utam alatt. Elolvastam újra, és újra az elkészítés módját, és próbáltam bármi kapaszkodót találni. Nem találtam. Egy Facebook csoportban kaptam azt a tippet, hogy kávézacc jó lehet a rovarok ellen, és füstöl is, és ez valahogy lendületet adott. Gergővel egymásra nézünk, és józan paraszti eszünket összedobva elkezdtük a kísérletezést. Fő alapanyagaink fejben:

-fakéreg, faszén, kávézacc a jó izzás érdekében
-méhviasz, mint összetartó égéssegítő
-illatos növények, a finom illatért. (menta, zsálya, rózsa, levendula, kakukkfű, rozmaring)

Két hét telt el. A füstölők ezalatt stabilan működnek, mind egyenletesen, lassan végig ég. Mindegyiket utálják a szúnyogok. A baj csak az, hogy van amelyiket én is. Na ez azért jól hangzó túlzás, de valahogy mindegyikben volt egy olyan füstös illat, amivel nem tudtam megbékélni. Tegnap esete hoztam meg azt a döntést, hogy teszek egy próbát, amiben csak az illatnövények és a méhviasz van. A kísérlet sikerrel zárul, bár nem elsőre, de hát ez már csak ilyen, ha az ember ennyire extra dologra adja a fejét.
A két hét eredménye, túl a sikeres első recepten, csomó zsákocska, amikben gyűlhetnek a növények, már begyűjtött növények használása, kertem újra felfedezése és a szúnyog mentes esték.

A következő posztban leírom az elkészítés pontos menetét, és a fő elveket, amik mentén én sikereket értem el.

2017. 07. 19. -

1 Comment

  1. Réka

    Van olyan, ami nem kávés, mégis elriasztja a szúnyogokat?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.