személyre szabott életirodalom
AlkottHon

Illatos füstök- a recept

Itt szinte csak a száraz folyamatot terveztem leírni, de fontosnak tartom, hogy leírjam azokat a vezérleveket, amik a készítés/fejlesztés folyamán szem előtt tartottam.

-Ne termeljek hulladékot
-Ne költsek pénzt (ez nem teljesen valósult meg, mert a kicsi üvegeket most vásároltam a projekthez, és a libás fémedény is új szerzemény egy csodás régiségkereskedőtől)
-csak természetes anyagot használjak
-Magyarországon elérhető növényekből építkezzek
-Egyszerű, bárki által elkészíthető folyamatot dolgozzak ki

 

 

 • Eszközök:
  • kávédaráló gép
  • tároló edények
 • Alapanyagok:
  • levendula ág virág nélkül (ez lesz a pálca, amire a kész anyag kerül)
  • méhviasz
  • illatos növények szárazon
 • Elkészítés
  • Válogasd össze a vágyott illatkeveréket. Kis zsákba pakolhatod a növényeket, és szaglászhatod, hogy tetszik-e az eredmény. Ha nem, tegyél hozzá ezt azt, és keresd a harmóniát
  • Öntsd a növény keverékből egy feles pohárnyit a kávédarálóba, tegyél még bele egy kiskanálnyi méhviaszt, és ezzel együtt indítsd be a masinát. Kb fél perc alatt porrá őrli az alapanyagokat.
  • Akkor jók az arányok, ha a két ujjad közé vett port össze tudod nyomni, és egyben marad. Ha nem ilyen, akkor tegyél még hozzá viaszt, de apránként. (sajnos nincs grammos mérlegem, így nem fogok tudni ennél pontosabb arányokat mondani.)
  • Az elkészült port az ujjunkkal és türelemmel tudjuk felvinni a levendula pálcikákra. Én mindig vékonyabb mint fél centis hengert alakítok ki, nem tudom, hogy ez mennyire fontos az égés szempontjából. Nekem ez tetszett. Próbáltam kúpot is készíteni, de soha nem izzott végig, és valójában meg sem gyulladt rendesen, csak ahol vékony volt még.
  • Gyújtsd meg a füstölőt, és teszteld.

Természetesen az égő anyagok illata kicsit más lesz, mint a hideg állapot, de ez így van rendjén. Vannak persze nem várt események, amik bosszantóak lehetnek. Én pl. azzal a jelenséggel találkoztam már, hogy az a viasz mennyiség, amivel már pálcikára dolgozható állagot kaptam égetésnél csöpögött. Ezt úgy javítottam ki, hogy tettem még mellé száraz növényt, és friss rózsa szirmot, ami egy kevés vízzel támogatta meg a gyurmálás folyamatát. Azt hittem, hogy így majd hagynom kell száradni, de azonnal jól égett. Persze ha te éppen nem teszel rózsát az illatkeverékedbe, egyetlen csepp vízzel is elérheted ezt a hatást, de a kép, hogy pár rózsasziromnyi víz megoldotta a problémát, jól ábrázolja, hogy mennyire kevésre van szükség.

Ami még segíthet a mennyiségek megválasztásában, hogy én mindig annyi keveréket csinálok nagyjából, ami belefér egy feles pohárba. Annyi növényt teszek a darálóba egészben abból a kis zsákból amiben összekevertem a növényeket, és ehhez megy még a méhviasz, és így kb. tele lesz a pohár darálás után is. Ez a mennyiség több mint 10 pálcára elég, mert még egyik sem fogyott el, pedig 10 darab mindegyik variációmból készült eddig. (egy pálcára 6 cm füstölő anyagot építek) A maradékot szoktam a kis üvegekben tárolni, így bármikor csinálhatok egy új pálcát, ha épp elfogyna a készleten lévő.

Még egy kis segítség:

Milyen növényeket használhattok?
levendula, rózsa, zsálya, kakukkfű, rozmaring, fenyő, narancs héj, citrom héj, szegfüszeg, fahéj, csillagánizs, vanília kardamom, de bátran kísérletezzetek. Én készen kapható teakeverékekkel is próbálkoztam már, és igazán finom illatokat varázsolt körénk.

Mi a helyzet az illóolajokkal?
Ez a következő kísérleti elem, de be kell vallanom, hogy biztosan nem sokat fogok vele foglalkozni, mert az már egy feldolgozott állapot. Ha az általatok vágyott illatot, hatást csak illóolajjal érhetitek el, akkor nyugodtan próbálkozzatok, én tuti nem tennék 5-10 cseppnél többet egy feles pohárnyi adagba.

Külföldi alapanyagok?
Ahogy beleástam magam a témába, rengeteg csodás izgalmas anyagot találtam, amiket lehet használni a füstölőkbe. Neten keresztül mind be is szerezhető, és nem is vészesen drága. Nagy a kísértés, de én még fegyelmezem magam. Mielőtt beleásom magam Dél -Amerika indiánjainak illatvilágába, az előtt mindenképp szeretnék elmélyülni őseink sámán kincseinek növényeiben, mert biztos vagyok benne, hogy van itt minden, ami a mi testünket lelkünket gyógyíthatja. Persze ha neked az álmod a szantál fa illata, vagy a tonkababos harmóniára vágysz, ne habozz, szerezd be, és élvezd az illatot!

Kérdezzetek bátran, ha nem tudom a választ, majd együtt megkeressük. Ha pedig lesznek bevált illatkeverékeim, jövök receptjavaslatokkal.

2017. 07. 19. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.