személyre szabott életirodalom
Egyéb

Kóklerkedéseim

Vannak elfoglaltságok, amiket nagy kedvvel, és eredményesen végzek. Imádok alkotni, kötni, fonni, faragni, festeni, könyvet kötni, szappant, krémet készíteni. Soroljam még? Felesleges. Néha belefulladunk azokba a dolgokba, amiket készítek. Pontosabban ilyen elég régen volt utoljára, mert próbálom magamat fegyelmezni, és olyan dogokban élni meg alkotó szenvedélyemet, amik épp hiánycikkek a család számára.

Heti, sőt napi rendszerességgel merül fel bennem a gondolat, hogy mindazok, amiket én szeretek csinálni, a piacon termékként jelennek meg a polcokon. Gépek által precízen, ellenőrzötten elkészített áruval töltjük meg a kosarainkat napról napra. Akár füzet, akár kozmetikum, akár konyharuha.

A magyar piacon egyre nagyobb teret hódítanak a kézzel készült, személyes termékek. Általában magasabb az ára, az eszmei értéke és sok esetben a minősége is. Illetve a személyesség kapcsán könnyebb pont azt kapni, amire szükségünk van.  Ami azonban gyakran gát abban, hogy ilyen termékekhez jussunk, az a szervezés. Mert más készít szappant, kenyeret, ruhát, füzetet. Nem tudok besétálni egy nagy dobozba, ahol megveszem mindet, aztán hazakocsikázok. De ez egy másik probléma.

Én egy kicsit a másik oldalon érzem magam, mert ezer éve nem veszek szappant, jó ideje füzetet sem. Vannak krémek, dezodorok, pecsétek, gyertyák stb. Tényleg az életnek szinte minden területén vannak itthon készült dolgaink. Gyakorlatilag sportot űzünk abból, hogy úgy oldjuk meg a felmerülő problémát, hogy ne kelljen hozzá venni semmit. Ez persze egy elvi cél, változó megvalósulási eredménnyel. Egy játék, amit én imádok játszani. Van azonban hátulütője is ennek a helyzetnek.

DSC_0255A legnagyobb galiba, hogy leginkább bonbonból, szappanból, krémből, péksütiből lenne hangulatom végtelen mennyiséget készíteni. Változatos megjelenéssel, célcsoporttal, illattal. Ezek tipikusan azok a termékek amiknek nem szimpla számlaadási kötelezettségük van, háttér céget és rengeteg jogi ismeretet feltételeznek, hanem külön engedélyeztetési folyamatnak kell őket alávetni. Újabb vagyonok. Ráadásul egyikhez sincs végzettségem. Se pék, se vegyész, se cukrász stb nem vagyok. Nincs laborom, konyhám. Viszont van rengeteg szappanom. És megint szeretnék csinálni.

Ha most nekiállnék, mert épp van hozzá itthon minden, még tér és idő is, férjem némi kétségbeesettséggel a hangjában megkérdezni: És mit fogunk csinálni ennyi szappannal? A kérdés jogos. Már most több évre elegendő mennyiségünk van belőle. A legutóbbi még épp a második hétben jár a három hetes pihenő idejéből, és ki sem próbáltuk. Bár szerintem holnap megteszem saját felelősségre, és megnézem milyen is a pH értéke most.

Miért nem engedik meg a magyar fogyasztóknak, hogy olyan terméket vásároljanak, amin fel van tüntetve, hogy klinikailag NEM tesztelt? Ami hangosan egy háziasszony kóklerkedésének az eredménye? DE ezzel fürdeti a gyerekeit, keni be a száját ha ki van cserepesedve. Vagy csak mert, a vevőnek tetszik, és kész. Tudja mi az, és mégis megveszi. Szilda Engedély Nélküli Szappanjai. Simán vállalnám ezt a terméknevet, és adnék számlát, fizetnék áfát, meg mit tudom én mit kell, de azt meg tudom tanulni, mert nem papír kell róla, de a saját érdekemben az információ birtokában jó lennem.

A cigire rá van írva, hogy halált okozhat. És kinn van a piacon. A bon-bonom ilyet nem csinál, a gluténmentes kenyerem sem. A lehetőség mégis el van zárva előttem, és a potenciális vevőim előtt, hogy “kockáztassanak”. Lehet hogy kevesebben vennék, mint a teljesen ellenőrzött termékeket. Valószínű csak a saját ismerőseim. Aki személyesen bennem bíznak. De ez engem nem zavarna.

Na mindegy. Most jól kifilozofálgattam magam, és szerintem akkor is csinálok még egy adag szappant ma, mert rozmaringos sörös hajra valót álmodtam meg az éjjel. Egyszer csak elfogy….

Folytatás

2017. 02. 04. -

3 hozzászólás

 1. Pingback: Szappan helyett süti lett - Szilda

 2. Szabó Zsolt

  Örülök, hogy rátaláltam a cikkre, jó látni, hogy a natúr szappanok egyre jobban bekerülnek a köztudatba, illetve, hogy a készítésével és használatával mindenki elégedett és örömmel használja.

  Ebből a célból készítettük el mi is az Aquamundi natúr szappanokat, mivel mi is tudjuk, mennyire fontos a bőrünk egészsége, hogy megtartsuk a bőrünk egészséges állapotát, a mi szappanjaink természetes összetevőkből készülnek.

  Nem tartalmaz mesterséges színezékeket és illatanyagokat valamint tartósítószert sem. Különböző illatok közül lehet választani, mint például körömvirág, levendula és még számtalan egyéb illat megtalálható nálunk.

  100 gr-os kiszereléssel és a próbaszappan vásárlása esetén is már egy darabtól ingyenes a házhozszállítás.

  Az Aquamundi weboldalán már azonnal rendelhetőek a natúr szappanjaink!

  A továbbiakban sok sikert kívánunk és nagyon jó natúr szappanhasználatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.