személyre szabott életirodalom
Egyéb

Lepény

Ez a remek eledel glutén tartalmú lisztekből is a legegyszerűbb kelttészták közé tartozik. Glutémentes pékárúknál különösen fontos a frissesség. Így a lepény praktikus forma, mert pont annyit lehet elkészíteni, amennyire az adott helyzetben szükség lesz.

A tészta előkészítve több formában is tárolható, de nézzük előbb a receptet.

  • 400 g liszt
  • 240 ml víz
  • 1 tk cukor
  • 1/3 friss élesztő

A vizet tálba teszem, belemorzsolom az élesztőt, és összekeverem a cukorral és a lisztből két evőkanálnyival. Hagyom hogy felfusson. Ez után már mehet is bele a megmaradt liszt, és gyúrhatjuk a tésztát. Rövid kelési idő után már leher is formázni.

Kicsit más állagot kapunk, mint a búzaliaztes verziónál, de jól nyújtható, és nem ragad a kézhez túlzottan.

A receptet ma reggel mértem le Nektek, én mindig csak érzésre csinálom már.

Sütés előtt érdemes valamilyen zsiradékot tenni a serpenyőbe, én házi disznózsírt használok, de bármilyen olaj is megfelel, amit nem sajnálunk, hogy hőkezelésnek vetjül alá.

Ígértem, hogy szót ejtek a tárolásról. Akik követik az Instagram oldalamat, vagy Facebookon figyelik a megosztásaimat, már láthatták, hogy akár lepény formára nyújtva fagyazsthatjuk is, de a hűtőben is eláll pár napig.

Én utóbbiba befőttesüvegbe szoktam tenni, lepénnyi gombócokban. Engedjétek szabadon a fantáziátokat!

Próbáljátok ki, és osszátok meg velemem, lecserélnétek-e legalább néhány alkalommal az agyon csomagolt bolti kenyeret erre a friss, házias lepényre.

2017. 10. 03. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.