személyre szabott életirodalom
AlkottHon

Matek tallér

Használtan vásároltam a minap egy sajtostallér készítő masinát. Olyan súlya van, hogy magam is meglepődtem. Ma pedig elérkezett a pillanat, hogy felavassuk.

24 darab tallérgolyót csináltunk Tivadarral, míg felmelegedett az új sütő. Ahogy az már lenni szokott, az első úgy oda tapadt, hogy majdnem kihajítottam az egészet a fenébe. De Tivadar csillogó szemét nem volt szívem ilyen gyorsan feladott harccal könnyessé változtatni. Kitartó kapirgálásba kezdtem, és közben próbáltam kitalálni, mit is lehetne máshogy csinálni a következő körben. Alaposabban olajoztunk végül, és hagytam is az első előtt kicsit ráégni. Ezzel az eljárással, 20 másodperc alatt tökéletes tallért kaptunk eredményül. Eddigre már mindegyik gyerkőc ott volt, hogy részt vehessenek a folyamatban. Együtt számoltunk 20-ig a második sülése alatt, amit Hanka olajozott, és ő is rakta a golyót a forró lapra.

Olivér következett. Vele hatosával számoltunk, 90-ig. Tivadarral pedig hármasával 45-ig. Első körben minden tallér túlsült egy kicsit, ami a következő körben már motivációvá alakult a fiúk agyában. Jobban kell menjen, hogy ne legyen égett a csemege. Ritmusosan szóltak a számok, fogytak a golyók, gyűltek a tallérok. Mikor az összes kisült, de még forró volt, feladatot kaptak, amíg eltelik a szükséges idő.

Mindegyikük leírta a sokat mondott számokat. Johanna pedig egy almafát rajzolt, 10 darab almával. Tivadar megkereste, hogy melyik számok szerepelnek az ő papírján is, és az Olivérén is, Olivér pedig felírta az első 5 szám mellé, hogy az hányszor háromnak felel meg. Itt már volt bennünk némi ellenállás, de elkészültek vele, és a tallér is kihűlt. Azóta természetesen el is fogyott. Most pedig az udvaron szaladgálnak, ahogy tallérsütés előtt.

Érzem hogy élek, és hogy értelme van! Ez a mi utunk, a mi tallérunk, és a mi tanulásunk. Együtt, egymástól, hasznosan.

2018. 04. 04. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.