személyre szabott életirodalom
CsaláDili

Mese nappal – Óz, a csodák csodája

Ezek a hetek az összeszokásról szólnak a fejemben. A hazaérkezésről. A hazatalálásról. Gergőnek és nekem vissza kell érnünk az életbe, egy új életbe, a gyerekek pedig a suliból érnek haza. Johannának csak szünet van, de számára is sok változást fog hozni az elkövetkező időszak.

Mikor hazaértünk Gergővel a kórházból, egy gyerekkorom óta kísérő zenés darab jutott eszembe. Másodikos voltam, és Göd apró, falusi iskolájában töltött első után, bele csöppentem a városi dzsungelbe. Aki csak a blogomról ismer, szerintem az is sejti, hogy melyik áll közelebb jelenlegi énemhez. Sok dolog változott bennem azóta, de az, hogy imádom a természetet, szemernyit sem. Hirtelen egy negyedik emeleti panelban találtam magam, amiben életemben először külön szobám volt. Kellett is. Ott szükségem volt egy odúra. Szobámon kívül a kultúra volt menedék ebben a félévben. Ekkor mentünk el apukámmal, egy vasárnapi napon megnézni az Óz, a csodák csodáját. Minden előadás után megvásároltuk a kazettát is, hogy otthon is hallgathassuk. Így lett gyermekkorom része Halász Judit narrálásában ez a bájos darab.

…és már hallgattuk is. Jól esett. Valójában tökéletes darab a hazatéréshez… ahogy írom ezeket a sorokat sokkal jobban meglátom mennyire logikus is, hogy ezt választottam, épp ez jutott eszembe, és nem is lehetett volna semmi más.

“….csak Ő tudta, mindaz, ami történt nem álom volt.”

Az utolsó mondat, amiért meghallgattam az egészet. Vissza is hallgattuk Gergővel, és jót beszélgettünk a gondolat mentén.

Azóta megmutattuk a gyerekeknek is, és ma már Olivér kérte, hogy ezt tegyük be. Utána beszélgettünk róla egy kicsit. Nagyon száraz kérdéssel kezdtem. Arra kértem őket, sorolják fel a szereplőket. Igazán uncsi tanító vagyok, ezen változtatnom kell. Most már értem miért nem kerekedett hatalmas csacsogás ezzel a nyitó mondatta. Legközelebb máshogy csinálom.

A történetet kár lenne itt összefoglalni. Jelen esetben a feldolgozás az, ami különlegessé teszi ezt a darabot. Olyan ez az értelmezése számomra, mint amikor az “eredeti” Grimm meséket olvasom fel a gyerekeknek. Halász Juditnak a beszéd hangja is varázslat önmagában, minden fület magával ragad. Az énekek sokféle sítlust megmutatnak a darab során. Nem vagyok egy hiper vájt sülű,de számomra nem hamis. Úgy, ahogy az üzenete sem az. Kifejezetten hiteles, és gondolkodóba ejtő. Remélem fogunk még beszélgetni róla a gyerekekkel. Melyik a kedvenc részük. Milyennek képzelik a Cidri-pókot. Mit gondolnak Marwel Professzorról.

Hallgassátok meg Ti is! Nekünk segít most HAZA TALÁLNI!

2018. 03. 29. -

2 hozzászólás

 1. Kriszta

  Szia, nagyon keresem az Óz a Csodák csodája Halász Judit fele dalokat. Megvan neked???
  Jelige SOS a kislányom szülinapi meglepetése:))
  Kriszt

  • Rossel Szilda

   Szia, meg van valahol férjem fájljai között, igyekszem felkutatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.