személyre szabott életirodalom
Egyéb

Miért nem szellőztettünk az elmúlt 5 évben?

Ma este tököt akartam sütni. Vagyis egész nap az volt a tervem, ha olyan hideg lesz a jurtában, hogy be kell gyújtani, azonnal bedobom a tököt a sütőbe. Órák óta várt felvágva. Csak nem lett hideg….

… Gergőt ennek ellenére megkértem, hogy gyújtson be, nem akartam megfonnyasztani a tököt. Olyan meleg lett egyszeriben, hogy ajtót kellett nyitni. A gőz is nagy volt, mert itt egyéb konyhai alkotások is folytak.

Felderengett bennem, hogy mostanában sokat szellőztetünk, és én keveset fázom. Tudom én, hogy még ősz van, de higyjétek el, ez egy jurtában egészen máhogy alakul. Annyira máhogy, hogy mi bizony nem szellőztettünk évekig. Kivéve azt a pár alkalmat, amikor befüstöltük a jurtát vizes fa, vagy elpancserkodott begyújtás okán. Ennek a végén, általában lógott a jég az orrunkról.

Gondolhatná bárki, hogy ez igazán elképzelhetetlen, és egészségtelenen állapot volt, de higyjétek el, a jurta olyan remek önszellőztető, hogy ennek a feladatnak a terhét levette a vállunkról.

Idén télen azonban lemondtunk erről a luxusról, és 20 cm szalma szigetelést kapott a jurta. A változás már most ősszel is döbbetes. Reggel nincs hideg, esőben is lehet beszélgetni, most még nem kellene fűteni, ha nem imádnánk a sült tököt.

Megérte.

2017. 10. 28. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.