személyre szabott életirodalom
CsaláDili

Munkacím: Családsuli 10 érv

Hetek óta ábrándozom a családi workshopokról. Ahogy egyre tisztul a kép bennem erről az ideától, egyre inkább látom a fontosságát. Ebben a posztban összeszedem az eddig leginkább lelkesítőket.

1.Minőségi idő

Szerintem kevés a jó családi program a piacon. Főleg olyan, ahol mindenki magáért van jelen, de mégis együtt lehetünk egy közös élményben.

2. Társason túl

A társas remek móka. Nyilván kellő tanulmányozás után lehet találni olyat, ami a család minden tagjának bejön, de ez azért komoly kihívás, bár még nem adtam fel. Mégis azt gondolom, hogy egy workshop, ahol mindenki a maga élete kovácsa, azonnal magában rejti a közös nevezőt, amit utána megragadhatunk a hétköznapokban is.

3. Egyenrangúság

A célkitűző workshopon említettem ezt a gondolatomat a trénernek, és mondta, hogy nyugodtan próbáljam ki a gyerekekkel az ott megjelenő feladatokat. Persze ezt is megtehetem, de az más. Egyrészt rám fér a pihenés, hogy ne mindig én legyek a moderátor. Másrészt a gyerekeknek is fontos, hogy olyan helyzet legyen, ahol én is épp úgy kisdiák vagyok, mint ők. Feladat nekem is, ami nekik. Szabály van, amit nem én hozok, de vonatkozik rám. Stb. Olyan új helyzet lenne, ami színesíti a tapasztalatainkat egymásról, és mintát kaphatnak arról, amikor a szülő is csak résztvevő.

4. Csapatépítés

A cégeknél fontos. A BeePakk fő célja, hogy családi vállalkozásunkká váljon, így kellenek csapatépítő tréningek is. De erre szerintem üzleti babérokra nem törő családoknak is szükségük van, hisz életünk elsődleges csapta a család. Építsük hát ezt is profi szemlélettel.

5. Ismerkedés

A közös feladatok, felmerülő izgalmas kérdések, kihívások, új helyzetek, új arcunkat fogják a felszínre hozni. Megismerjük egymás gondolatait adott témában pontosan. Betekintést nyerünk a gondolkodásmódba, álmokba, prioritásokba. Erre nem könnyen teremtek lehetőséget itthon, pedig sokat dolgozom rajta.

6. Egyéni fejlődés

Mindenki maga dolgozik, persze ha segítség kell, van, de nekem is és a gyerekeknek is a saját utunkat kell kutatni az adott témában. Fejtörés, új nézőpont. A fejlődés elkerülhetetlen.

7. Önismeret

Talán már nem is kell ragozni. Bármilyen fejlődésben vagyunk, új arcunkat hoz felszínre. Tisztább képet ad vágyainkról,működési mechanizmusainkról. Nem lehet elég korán kezdeni. Sőt. Persze jobb később, mint soha, de nem kívánom a gyerekeimnek, hogy hozzám hasonlóan 34 évesen kezdjenek célokat kitűzni az életükben. Ehhez sem árt a rutin meg az évek…

8. Ismerkedés

Te ismered a gyermekeid célját? Prioritásait, saját belső értékrendjét? Én nem. Legalábbis annyira nem, amennyire kíváncsi vagyok rájuk. Néha még a magamét sem. Ismét az átélt workshopra hivatkoznék, mert bizony szeretném mindazt megtudni a család tagjairól, amit megtudtam a társaimról, akikkel ott találkoztam először, és talán utoljára.

9. Egymásra figyelés

Jó dolog kirándulni, otthon ejtőzni, utazni, de valahogy a beszélgetés csak a családi étkezésekre korlátozódik nálunk. Mi abban, a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ebből napi minimum kettőre van lehetőség, és a gyerekek lubickolnak benne. Bármennyire is áldás ennyi közös idő, és kiváltság, nem elég. Ráadásul mindig nagyon eklektikus, csapongó. Jó lenne mélyebben csobbanni egy-egy témában, vagy élesebben látni a gyerkőc aktuális elképzelését, vagy legalább vele láttatni önnön világának pontosabb rajzolatát.

10. Generáció összekapcsoló

Nem sok tér van ma arra, hogy egy azon helyzetben lássuk magunkat és gyermekünket. Emberként, egyedi csodaként. Segítenek ezek az alkalmak abban, hogy tudjuk, ki miben jó, mivel küzd, mi a célja. Segít érteni, mit miért tesz, hol és hogyan támogathatom. A szerepeket inkább a gyakorlat és a hatékonyság irányítja majd, mint a több generáció óta hordozott minták.

2018. 10. 06. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.