személyre szabott életirodalom
Csaba-élmény

Nagyidai cigányok

Igyekszem felvenni Piliscsaba kulturális életének fonalát, és bekerülni a vérkeringésbe. Bár szépen haladunk, a mai este rámutatott, hogy nem egészen vagyunk képben attól, hogy a közösségi háló alapján elmegyünk egy előadásra. Az esemény, apróbb hibánk dacára, magas nyereséggel zárult.

A mai napon a városi gimnázium aulájában Arany János komikus eposzát játszották. Nem túl későn, nem túl korán, épp volt aki vigyázzon a gyerekekre, és elmentünk. Jó volt kimozdulni, csinos ruhát húzni, kézen fogva besétálni, és várni valami új élményt.

Az előadás fantasztikus volt. A színpadra két ember érkezett gitárral, és hegedűvel a kezükben. A gitár tüzesen szólt, a hegedű sírva-vigadósan, a história ének melléjük szegődve zengte be a termet. A rímek ritmusa és a mese fonala azonnal új világba repített minket, és ha netán nem érezted volna magad egészen a történetben, azonnali segítséget kaptál a színpadról. Egyből kiderült, hogy interaktív színházba csöppentünk, ahogy az is, hogy a gyerekeket is nyugodtan magunkkal hozhattuk volna. A plakátot azóta több ízben megvizsgálva, egyetlen szó utal számomra arra, hogy akár számukra is érdekes lehet a darab, az pedig nem más, mint a “családi jegy” felirat. Hát Arany János balladáit és a darab történelmi hátterét egybevetve, én komoly kockázatát éreztem annak, hogy számukra ez nem lesz érdekes. Tévedtem. A közönség legényeiből verbuvált sereg, a humor, bábjáték elemek, zenés betétek mind mind egyszerre szórakoztatták a kis unokát és a nagymamát. Én pedig egy-egy kívülálló pillanatomban furán éreztem magam gyermekmentesen érkezve a darabra. Parókák, botok, tökök, köcsög, ágyú és végül egy kenderkóc darab olyan színes játékvilággá váltak a szemük előtt, gyakorlatilag monodráma formájában, hogy patakokban folyt a könnyünk a kacagástól.

A darabban találkozott Arany János hihetetlen költészete, a cigány virtus, egy fantasztikus színész parádés alakítása, játéka, és egy lelkes közönség csütörtök esti kikapcsolódása. Az eredmény olyan egyveleget alkotott, amiből kár lett volna kimaradni. Legközelebb azonban próbálok személyesen is informálódni egy-egy eseményről, hogy tudjam a család mely tagjai lelnék örömüket benne.

2017. 03. 30. -

2 hozzászólás

 1. kritikus

  Amit irsz az érdekelt, és még élvezetesen is tálalod, viszont ne bántódj meg, de mert korábban láttam, hogy némi iró kurzuson is túl vagy, így nem tudom megállani, hogy ne tegyek szóvá par dolgot:

  Valószínűleg verbuvált sereget akartal írni bervubàlt helyett. Utóbbi szó nem létezik, mig előbbi a toborzott sereget jelenti.
  Utolsó mondatban szóismétlés, kétszer irtad az esemény szót. Egyik helyett rendezvenyt írsz, akkor jobb.
  Egy helyen “hát”-tal kezdtél mondatot, ott semmi funkcioja a hátnak, de legalabb csúnya a szöveg tőle.
  Ezek első blikkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.