személyre szabott életirodalom
6perces

Sablonok

Vannak sablonok a fejünkben. Aki öltönyben van, az okos, aki börtönben, az gonosz, aki AIDS-es az fertőző. Sorolhatnám tovább. De amikor valakit úgy igazán elkezdek megfigyelni, rájövök, hogy a kettőnk közötti különbségek  nem is ott vannak, ahol eddig gondoltam,

Találkozom valakivel. Van bennünk valami, mi egyszerre rémisztően, és egyszerre megnyugtatóan közös. Mert jó érzés olyannal találkozni, akivel közös pontra lelünk, de felkavaró, ha ugyanakkor a régi előítéleteinkkel hirtelen nem tudunk mit kezdeni. Egyszerre van bűntudatunk azért, mert eddig róla is AZT gondoltuk, és azért, hogy eddigi elvinket hirtelen kukába dobtuk. Magunkhoz nem voltunk hűek? DE a tudatlanság és az előítélet megfoszt bennünket attól a teljesen tiszta élménytől, amit a találkozás élménye ad, amikor két ember közös pontot talál.

Mára már sok olyan emberrel találkoztam, akin öltöny volt, és nem tudott egy értelmes mondatot elmondani. Tudom, hogy voltak, és vannak börtönnel büntetve olyanok, akik nem érdemlik meg. Mindig is voltak. És már tudom, hogy a kezelt AIDS beteg nem fertőz. Vajon mennyi dolog van még a világon, amivel saját életünket nehezítjük meg, mert félünk ismeretlenül, bízunk vakon? Onnan érhet támadás, ahonnan legkevésbé számítunk rá.

2016. 07. 21. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.