személyre szabott életirodalom
CsaláDili

Szex, mint szükségletkielégítő stratégia? 1/3

Maslow-piramisÉletünk, és döntéseink mindig az aktuális szükségleteink kielégítésének céljával jönnek létre. Sokszor, és sok helyen olvashattunk és tanulhattunk Maslow piramisáról, és arról, hogy mi és milyen erővel motivál bennünket, mint élő lényeket.

Az erőszak mentes kommunikáció (EMK) probléma kezelő stratégiája is a szükségeltek felismerésén alapul. Ami számomra kezelhetővé tette, azt a rengeteg igényt, ami bennem generálódik a mindennapok során, az éppen az volt, hogy nem tettük őket fontossági sorrendbe. Ha nekem valamire szükségem van, az se nem fontosabb, se nem kevésbé fontos, mint:

  1. a bennem létrejött szükségletek bármelyike
  2. a környezetem szükséglete
  3. amire ”kellene” hogy szükségem legyen

Amikor a minap arról olvastam egy cikket, hogy a házasságban miért csökken a hűség, a kapcsolatok miért nem működnek stabilan és monogámul olyan mennyiségben mint azt ideálisnak tartanánk (tartaná valaki), akkor elgondolkodtam, hogy is van ez az egész.

A cikk emlegette, hogy a biztonság, állandóság, kiszámíthatóság, bensőségesség szükséglete mellett normális módon generálódnak bennünk a kaland, újdonság, változatosság iránti vágy. A házasság nem tudja mind a két kupacot egyszerre kielégíteni, és ez az anbivalencia vezethet oda, hogy a pár egyik tagja a kalandot, az újdonságot, a változatosságot egy új partner ágyában találja meg. No ez tényleg logikus. Ahogy az is, egyértelmű ez nem monogámia.

A monogámia azonban nincs a szükséglet listán. A hűség van, meg a család, de ha adott pillanatban ezek nem szükségleteim, akkor félre fogok lépni. Aminek nagyobb az esélye illuminált állapotban, vagy már csak egy felszabadultabb pillanatban. Amiben elhiszem, hogy “úgyse tuja meg”, hogy “nem is számít”, és “megérdemlem”, “megérdemli”, sorolhatnám tovább. Másnap azonban szokott számítani, meg szokta tudni, és szarul szoktuk érezni magunkat. Logikus, kiszámítható, emberileg érthető, és elkerülhető folyamat, néha / egyre gyakrabban mégis megesik a társadalom áramló közösségében.

Valami azonban nem stimmel nekem ezzel a dologgal.

A SZEX ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ “RITUÁLÉK” LENNÉNEK AZ UNIVERZÁLIS SZÜKSÉGLET KIELÉGÍTŐ BOMBÁK? NEM, NEM ÉS NEM.

A szex egy szükséglet a sok közül. Ha sarkítani akarok, márpedig most akarok, akkor kimondom, hogy a szex iránti szükséglet egy önkielégítéssel kipipálható. És most értem, ha bárki kiakad, DE következik ám a DE, ami már arról beszél hogy:

A szeretkezés, ami két ember testi és lelki összekapcsolódása, szövetsége és felelősségvállalása, nem csak a szex iránti szükségeltet elégíti ki.

Vajon miket? Neked miket? A párodnak miket?

Folytatása következik…

2016. 07. 24. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.