személyre szabott életirodalom
CsaláDili

Tavaszi élet-csere 2.

Az új étrend nem lesz vegán, vagy vega. Nem lesz nyers, paleó, de még csak gluténmentes sem. Legalábbis nem az egész család számára. Leginkább magam miatt, most pontról pontra végig megyek az alapvető élelmiszereken, és a hozzájuk tartozó ideámon (idea: az az alap elképzelés, ami bár alapul némi tapasztalati élményen, de az adott rendszerben még nem tesztelt folyamat. Rendszerré az első idők megfigyelése és korrigálása alapján válik, de változni szinte soha nem szűnik meg.)

Az alapvető élelmiszerek és a hozzájuk tartozó elvárásaim talán jó kiindulási pont. Ilyen például a heti egy adag nyers kenyér. Készüljön, és FOGYJON EL! Gyerekek is megehetnének egy hét alatt fejenként valamikor 1-1 szeletet. (Minden vacsihoz egy falat? Lehet, hogy ez tetszene nekik)

Kenyér: Alapvetően itthon készül. Akár gluténos, akár gluténmentes változatban.

Tej: Heti 8 literel vásárolunk a termelőtől. Ez egy ideális mennyiség, ha heti 3 literből sajt, újabb 3-ból meg túró készül. Az összesről lekerülő tejszín pedig elegendő vajat biztosít. Ha netán mégis elfogy, hát annyit ki lehet bírni. Be kellene emelni újra a nyers magtejeket ide is. A mákot és a szezámot is imádtam. Datolya is van még itthon. Heti 1-1 liter tuti elfogyna, és mindig meglenne a leszűrt maradék nyers sajt készítésre motiváló szerepe.

Hús: Hús beszerzésre két forrást engedélyez az ideám. Egyik a pilisvörösvári Mester Hentes, a másik pedig a termelőtől vett borjú hús. Mivel csináltam már itthon felvágottat, és hatalmas sikere volt, ideje ezt a képességet is a család egészségének szolgálatába állítani, és a heti adag felvágott adagot maximálni az őzgerincben sütött házi gépsonkára.

Nehéz, pontatlan még a szerepe ebben az új világban a gabonapelyheknek.  A család csak kuku-tejnek hívja. A legnagyobb baj vele a magas cukor tartalma, de mindannyian szeretjük. Talán mindenki számára működő képes lenne, ha kiszámíthatóan korlátozva lenne a mennyisége, mint a sajtnak, vajnak, felvágottnak.
Tojás: ANNNYIRA SZERETNÉK házi tojáshoz jutni, amin nincs pecsét. De amíg nem találok forrást, addig sem tudok lemondani erről az alapanyagról. Gergővel szinte minden reggel tojásos reggelit eszünk. Nekem az édes reggeli nem vált be. A gluténmentes világban a pástétom már nem mindig életképes, mert kenyér sincs mindig itthon. Pár tojásból, liszttel, sajttal apró kis aktualitásokkal mesés reggeli készülhet, változatos, és ebédig kitart. Ezt meg szeretném tartani. Sok friss zölddel, narancs turmixszal, és a kávém is maradna a régi, csak szerzek be mézet.

Azt hiszem, most, hogy az alapanyagokat összegyűjtöttem, már csak egy ritmust kell kialakítani, és az idea rutinná válhat. Persze ehhez idő is kell, de valahol el kell kezdeni. Mi már meg is tettük. Első napunk reggelijének és ebédjének a hangulatát egy rövid videóban is összefoglaltam. Fogadjátok szeretettel.

2017. 03. 16. -

2 hozzászólás

  1. Réka

    Miért nem tartotok újra tyúkokat vagy fürjeket? Azon a tojáson nem lenne pecsét 🙂

    • Rossel Szilda

      Hát ennek most épp millió oka van. Egyrészt a kert egy építési terület, örülök, ha olyan hely van, ahol a gyerekek biztonsággal játszhatnak. Másrészt, amikor voltak tyúkok, akkor sem tojtak, ellenben halomra döglöttek. Nem volt vidám buli. Nem tudom még mit csináltunk akkor rosszul, de nyilván nem segített a helyzeten, hogy van egy vadászkutyánk, aki miatt mindig zárt helyen voltak, ami nem kicsi, de nem is szabad… Szóval sok nem ideális tényező van ezzel a csirke, fürj üggyel, de talán pár év múlva újra lesznek szárnyasok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.