személyre szabott életirodalom
HittHon

Zsákutcákról

Dőlnek a médiából a legkülönbözőbb építészeti eljárásokkal készülő olcsó és mesés otthonok szemkápráztató hazugságai.
Ez nyilván nálam azért is van így, mert valóban ránk fér egy új otthon, megfizethető áron. Ugyanakkor, azt is gondolom, hogy ez egy társadalmi jelenség. Szebb jobb otthonra vágyunk. Ami jár, és amit megérdemlünk, és mégis elérhetetlennek tűnik. Így várjuk a csodát, hogy egyszer majd mint az anno távoli, hatalmas és elérhetetlen mobiltelefon, végre az otthon legyen MINDENKI számára elérhető.

Az otthon azonban nem egy piaci szereplő.

Nem tud termékké válni, még ha be is árazzák, okos nemtudomkicsodák.
Amíg a boltban drágább a teljeskiőrlésű liszt, és amíg a finomítatlan élelmiszer kuriózumnak számít, addig, az az otthon, amit én annak tartok nem lesz olcsó. Pontosabban nem lesz instant.
Mert a bio, teljes kiőrlésű búza is úgy a megfizethető, ha malmom van itthon. A gluténmentes kenyér, ha én sütöm, és még a lisztet is én őrlöm, egy újabb malomban. Nem könnyű. Nem láttam rá mintát, és sok nem tökéletes kenyér előzte meg a mostanit, amit már rutinosan és mindig finomra csinálok.
Az otthont nem lehet elszúrni, ott nem lehet hiba, azonnal, és gazdaságosan kell tökéleteset alkotni, időn belül. Félelmetes teher, félelmetes feladat.
Mi ezért élünk 4 éve jurtában. Már tesztelték mások, és előre láttuk, szinte tökéletesen a hátrányait. Amit azonban nem is sejtettünk, azok az előnyei. Azok a csodák, amiket megélhettünk azáltal, hogy fejest ugrottunk a tökéletlenben.
Mi a jurtás otthonunkba is 7 millió forintot tettünk bele. Pedig a jurta, maga csak 650000Ft volt. De a telek, az áram, és 5 fős család nem fér el 6×3,14 négyzetméteren. Kettő kellett. Sorolhatnám tovább, mert még a csavar is pénzbe kerül, amivel a dobogót rögzítettük, a jurta alá, hogy ne a földön éljünk.. Ez vajon olcsó? Szerintem anyagi értelemben sem kevés. Egy olyan otthonért, ami elsőre is tisztán látszik, hogy nem tökéletes.
Számomra mégis az a legérdekesebb, hogy a legnagyobb árat, nem mi, a benne lakók fizettük, hanem a rokonaink, akik a mai napig aggodalommal gondolnak a mi helyzetünkre. Én már nem magyarázkodom, nem nyugtatok meg senkit.
Most, amikor építkezésen gondolkozunk, egyre többen teszik fel a kérdést: Most már belátjátok, hogy ez egy zsákutca volt?

NEM, nem látjuk be, mert nem volt az. A zsákutcának az a tulajdonsága, hogy visszamegyünk oda, ahol már voltunk előtte, anélkül hogy dolgunk végeztük volna.

Mi közvetlenül ezelőtt a szüleimnél laktunk. Most nem oda megyünk vissza, hanem a jurtáink által megerősödtünk annyira hogy egy következő szintet veszünk célba. Nem a tökéleteset, hanem a miénket.
A mi otthonunk a telek, a telek, amin élünk négy éve. Az, hogy ezen mi óv meg minket az ég ciklusának változásaitól, az már részlet kérdés.
A valódi kérdés az, elindulsz-e az életed következő állomása felé, akkor is, ha tudod, lesznek hibák, vagy maradsz abban, amiben már elvégezted a dolgodat.
Ami a legszebb, ha elvégezted menni fogsz, ha még maradsz, van dolgod. De az életben valódi zsákutcák úgy sincsenek, csak kanyarok, ahol feladatot kellett megoldani.

2016. 07. 07. -

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.